Search this Blog

Pageviews

Sunday, November 30, 2014

The mighty GM100...




... which puts to shame WE212, 845, 211...







WOW!




... at last...






Just enjoying... and thinking about the weirdness of using 1929 Cunningham CX310 triodes in line stage preamp and ITunes' files...




... when music is music is music...




Tuesday, November 25, 2014

His Bobness' Facts - Bob Dylan Played a Live Show for Exactly One Person


The folk troubadour took the stage for a Swedish film series called 'Experiment Ensam'.


On top of paid paternity leave and free, government-subsidized health care, there has probably never been a better time to be a Swedish person. Why? Well, recently a 41-year-old Swedish man named Fredrik Wikingsson reportedly got to watch Bob Dylan and his band perform live at Philadelphia's Academy of Music. The kicker: he was the only person in the audience.





Classy...





Sunday, November 23, 2014

Jordi Savall's doubts and thoughs about politicians, music & intellectual honesty…




Jordi Savall renuncia al Premio Nacional de Música 2014

CARTA AL MINISTRO DE EDUCACIÓN

30 de octubre de 2014

Sr. José Ignacio Wert
Ministro de Educación, Cultura y Deportes
Gobierno de España

Distinguido Sr. Wert,
Distinguidos Señores del Jurado del Premio Nacional de Música 2014,


Recibir la noticia de este importante premio me ha creado dos sentimientos profundamente contradictorios y totalmente incompatibles: primero, una gran alegría por un tardío reconocimiento a más de 40 años de dedicación apasionada y exigente a la difusión de la música como fuerza y lenguaje de civilización y de convivencia y, al mismo tiempo, una inmensa tristeza por sentir que no podía aceptarlo sin traicionar mis principios y mis convicciones más intimas.

Lamento tener que comunicarles pues, que no puedo aceptar esta distinción, ya que viene dada de la mano de la principal institución del estado español responsable, a mi entender, del dramático desinterés y de la grave incompetencia en la defensa y promoción del arte y de sus creadores. Una distinción que proviene de un Ministerio de Educación, Cultura y Deportes responsable también de mantener en el olvido una parte esencial de nuestra cultura, el patrimonio musical hispánico milenario, así como de menospreciar a la inmensa mayoría de músicos que con grandes sacrificios dedican sus vidas a mantenerlo vivo.

Es cierto que en algunas contadas ocasiones he podido beneficiarme, a lo largo de más de 40 años de actividad, de alguna colaboración institucional: la celebración del V Centenario del descubrimiento de América, las pequeñas ayudas a giras internacionales y recientemente las invitaciones del Centro Nacional de Difusión Musical a presentar nuestros proyectos en Madrid. Pero igual que la inmensa mayoría de músicos y conjuntos del país, he seguido adelante solo con mi esfuerzo personal sin contar jamás con una ayuda institucional estable a la producción y materialización de todos mis proyectos musicales. Demasiado tiempo en que las instancias del Ministerio de Educación, Cultura y Deportes que usted dirige continúan sin dar el impulso necesario a las diferentes disciplinas de la vida cultural del Estado español que luchan actualmente por sobrevivir sin un amparo institucional ni una ley de mecenazgo que las ayudaría, sin duda alguna, a financiarse y a afianzarse.

Vivimos en una grave crisis política, económica y cultural, a consecuencia de la cual una cuarta parte de los españoles está en situación de gran precariedad y más de la mitad de nuestros jóvenes no tiene ni tendrá posibilidad alguna de conseguir un trabajo que les asegure una vida mínimamente digna. La Cultura, el Arte, y especialmente la Música, son la base de la educación que nos permite realizarnos personalmente y, al mismo tiempo, estar presentes como entidad cultural, en un mundo cada vez más globalizado. Estoy profundamente convencido que el arte es útil a la sociedad, contribuyendo a la educación de los jóvenes, y a elevar y a fortalecer la dimensión humana y espiritual del ser humano. ¿Cuántos españoles han podido alguna vez en sus vidas, escuchar en vivo las sublimes músicas de Cristóbal de Morales, Francisco Guerrero o Tomás Luis de Victoria? Quizás algunos miles de privilegiados que han podido asistir a algún concierto de los poquísimos festivales que programan este tipo de música. Pero la inmensa mayoría, nunca podrá beneficiarse de la fabulosa energía espiritual que transmiten la divina belleza de estas músicas. ¿Podríamos imaginar un Museo del Prado en el cual todo el patrimonio antiguo no fuera accesible? Pues esto es lo que sucede con la música, ya que la música viva solo existe cuando un cantante la canta o un músico la toca, los músicos son los verdaderos museos vivientes del arte musical. Es gracias a ellos que podemos escuchar las Cantigas de Santa María de Alfonso X el Sabio, los Villancicos y Motetes de los siglos de Oro, los Tonos Humanos y Divinos del Barroco… Por ello es indispensable dar a los músicos un mínimo de apoyo institucional estable, ya que sin ellos nuestro patrimonio musical continuaría durmiendo el triste sueño del olvido y de la ignorancia.

La ignorancia y la amnesia son el fin de toda civilización, ya que sin educación no hay arte y sin memoria no hay justicia. No podemos permitir que la ignorancia y la falta de conciencia del valor de la cultura de los responsables de las más altas instancias del gobierno de España, erosionen impunemente el arduo trabajo de tantos músicos, actores, bailarines, cineastas, escritores y artistas plásticos que detentan el verdadero estandarte de la Cultura y que no merecen sin duda alguna el trato que padecen, pues son los verdaderos protagonistas de la identidad cultural de este país.

Por todo ello, y con profunda tristeza, le reitero mi renuncia al Premio Nacional de Música 2014, esperando que este sacrificio sea comprendido como un acto revulsivo en defensa de la dignidad de los artistas y pueda, quizás, servir de reflexión para imaginar y construir un futuro más esperanzador para nuestros jóvenes.

Creo, como decía Dostoyevski, que la Belleza salvará al mundo, pero para ello es necesario poder vivir con dignidad y tener acceso a la Educación y a la Cultura.

Cordialmente le saluda,

Jordi Savall



COMUNICAT

Jordi Savall agraeix profundament al jurat del premi i al Ministerio de Educación, Cultura y Deportes el reconeixement de més de 40 anys dedicats a la recuperació i difusió de la música com a força i llenguatge de civilització i de convivència.

No obstant això, Jordi Savall comunica la decisió de no acceptar el guardó per no trair els seus principis i les seves conviccions més íntimes. Renuncia a aquesta important distinció pel fet de venir de la mà de la principal institució de l’Estat espanyol responsable del dramàtic desinterès i de la greu incompetència en la defensa i promoció de l’art i dels seus creadors. També considera insuficients els esforços i les inversions que, des del govern de l'Estat, es dediquen al món de les Arts i de la Cultura en general, i, en particular, per mantenir en l'oblit una part essencial de la nostra cultura: el patrimoni musical hispànic mil·lenari. A més a més, deplora la política de menysteniment del govern espanyol envers la immensa majoria de músics que, amb grans sacrificis, dediquen les seves vides a mantenir-lo viu, ja que sense ells totes les músiques medievals, renaixentistes o barroques no existirien. Raó per la qual cal considerar-los com els veritables museus vivents de l'art musical.

La ignorància i l'amnèsia són la fi de tota civilització, atès que sense educació no hi ha art, i sense memòria no hi ha justícia. No podem permetre'ns que la ignorància i la manca de consciència del valor de la cultura per part dels responsables de les més altes instàncies del govern de l'Estat espanyol erosionin la tasca de tants músics, actors, ballarins, cineastes, escriptors i artistes plàstics que ostenten l'estendard de la Cultura i que no mereixen, sens dubte, el tracte que reben ja que són veritables protagonistes de la identitat cultural del país.

Per tot això, i amb profunda tristor, Jordi Savall reitera la seva renúncia al Premio Nacional de Música 2014, tot esperant que aquest sacrifici hom l'entengui com un acte revulsiu en defensa de la dignitat dels artistes i pugui, potser, servir de reflexió per imaginar un futur millor i amb més esperança per a les futures generacions.

Jordi Savall creu, com deia Fiodor Dostoievski, que la Bellesa salvarà el món, i perquè això sigui possible és necessari poder viure amb dignitat i que l'Educació i la Cultura arribin a tenir la consideració que mereixen en tota societat.

Saturday, November 22, 2014

Video of The Day - Anouar Brahem, Manfred Eicher, Stefano Amerio et al. recording at RSI - Lugano




Almost a documentary… so glad to see Manfred Eicher and Stefano Amerio and all the musicians both so serious and so relaxed… concentrated but light-hearted…




That's purest ECM in the making… the birth of another masterpiece… and a rare opportunity and pleasure.

A miracle dating back to 1969…


The new Anouar Brahem will be available from ECM early 2015.







Thursday, November 20, 2014

Site of the Month - Vintage Audio from Japan






Superb… both the here below showed mighty Denon 38 and the whole site... 
a true joy to browse.












Mike Nichols, 83, Acclaimed Director on Broadway and in Hollywood, Dies




Mrs. Robinson's dad passed away… 



Mr. Nichols did win an Oscar for his second film, “The Graduate” (1967). A social satire that lampooned the Eisenhower-era mindset of the West Coast affluent and defined the uncertainty of adulthood for the generation that came of age in the 1960s, the film anticipated the anti-heroism of many Hollywood movies to come.


The film also made a star of an unknown actor, Dustin Hoffman, who was nearly 30 when he played Benjamin Braddock, the 21-year-old protagonist, a Southern Californian and a track star who sleeps with the wife of his father’s best friend and then falls in love with her daughter. A small, dark, Jewish New York stage actor (though he was born and raised in Los Angeles), Mr. Hoffman was an odd choice for the all-American suburban boy whose seemingly prescribed life path has gone awry.

R.I.P. for Mr. Nichols…





Lee Marvin & Pussy






He's sure thinking about… YES, pussy… beloved, timeless pussy, of course…




Thanking Peter:-)





Wednesday, November 19, 2014

Bildenberg





One hundred Highlanders rules our world...




... but there should be an error: no Churches and religious orders of any faith quoted... 




Truth on TV and...what politicians thinks about audience when interviewed...







... sooooo true when looking at politicians speeches and interviews...





Coming Soon - Anouar Brahem's latest disk on ECM




Produced by Manfred Eicher and recorded by Stefano Amerio… the best, nothing but the best, on ECM…




Available soon…





Friday, November 14, 2014

Capt. Nemo's microphone - Didrik de Geer copper C12 condenser studio microphone




A sought-after, hand-made microphone built in Sweden in only an handful of samplers… a new classic, expensive (15K USD) like a vintage AKG C-24 in pristine conditions, but available for loan in UK.



#10



The artisan behind this beauty also builds premium mic-preamps which I greatly appreciated in a Bis label disk by Jakob Lindberg and his chitarrone (large theorbo) playing Kapsberger's always superb compositions.





The sound is so liquid and light and airy… and right.

I'm investigating about "which" recordings used the mike, as well… for now, I found one and I'm enjoying immensely this great disk whose quality is apparent also through our shitty laptop speakers…

Enjoy the complimentary tracks on the above links.




… more to come…







Monday, November 10, 2014

آخرشه حتما ببینید !!!




That's music… rhythm and skill a go-go… and a LOT OF lolness:-)))







… what about the Arabic title translation? Must see, of course:-)














Wednesday, November 5, 2014

R.I.P. Dept. - Harry Pearson passed away yesterday, Nov. 4th, 2014



A lesser, LESSER world it is, folks…



The Passing of a Legend

 

January 5, 1937 - November 4, 2014

It is with a heavy heart that we must share with you the sad news of the passing of a legendary man.
Last night, the evening of November 4th, Harry Hall Pearson Jr. passed away peacefully in his home in Sea Cliff, NY, at the age of 77.
Harry will be missed by those of us who loved him as a mentor, a friend, and as the standard-bearer for our mutual pursuits in the world of audio.
His legend will live on and echo throughout the audio industry, for Harry’s was the “Gold Standard” of audio journalism. His deep love of music, and the goal of realistic reproduction in the home, became the adopted enthusiasm for hundreds of thousands of audiophiles around the globe. His lexicon of audio vocabulary became the very patois with which audiophiles communicated amongst each other, especially audiophile journalists.
Harry’s contributions to the audio world are both measureless and timeless.
Thank you, Maestro, for everything.
Memorial services are being planned, and we will share that information with you once it becomes available.



He taught to me and thousands audiophiles around the world about recordings quality and his TAS' magazine changed the world of audio and music lovers.

I'm deeply, sincerely concerned and sad for Harry's passing away…

Really sad…

Thanks a lot, dear HP… you'll be always remembered.